Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti

EKONOMSKI TEHNIK/EKONOMSKA TEHNICA (SSI, PTI)

 2. PREDMET: GOSPODARSTVO

Pri drugem izpitnem predmetu se ocenjujejo splošne in poklicne kompetence, ki jih boste pridobili v obveznih strokovnih modulih programa:

SSI:

  • POSLOVANJE PODJETIJ,
  • EKONOMIKA POSLOVANJA IN
  • SODOBNO GOSPODARSTVO.

PTI:

  • PROJEKTI IN POSLOVANJE PODJETJA
  • DELOVANJE GOSPODARSTVA IN EKONOMIKA POSLOVANJA. 

Na izpitu kandidat pokaže naslednje kompetence:

  • obvladovanje poslovanja podjetja,
  • analiziranje in reševanje konkretnih strokovnih problemov na delovnem mestu,
  • obvladovanje slov. strok. terminologije s področja gospodarstva in gospodarjenja,
  • strokovno komunikativnost,
  • inovativnost in podjetnost,
  • naravnanost k strankam.

 

Pisni izpit

  • Pisni izpit sestavlja izpitna pola s prvim in drugim delom. Prvi del sestavljajo naloge zaprtega tipa, drugi del pa strukturirane naloge z razčlenjenimi podvprašanji.  Čas reševanja 90 minut.

Dovoljeni pripomočki: Nalivno pero ali kemični svinčnik, numerično žepno računalo brez grafičnega zaslona in brez možnosti simbolnega računanja ter geotrikotnik ali ravnilo. 

Maksimalno št. doseženih točk: 40

Ustni izpitodgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 60

 


 GASTRONOMSKI TEHNIK/GASTRONOMSKA TEHNICA (PTI) 

  1. PREDMET: GASTRONOMIJA IN TURISTIČNE STORITVE

Pri drugem izpitnem predmetu se ocenjujejo splošne in poklicne kompetence, ki jih kandidat pridobi v obveznih strokovnih modulih programa RECEPTORSKA DELA, NARAVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA, OBLIKOVANJE GOSTINSKE PONUDBE IN OBROKI IN DOGODKI Z ANIMACIJO.

Kandidat izkaže doseganje naslednjih ciljev ter splošnih in poklicnih kompetenc:

  • obvlada delo na recepciji,
  • komunicira z gosti skladno s pravili poslovnega komuniciranja,
  • pri delu skrbi za lastno zdravje in zdravje gostov,
  • pozna živila in pijače ter z njimi ustrezno ravna glede na sestavo in lastnosti,
  • vrednoti prednosti in slabosti posameznih oblik prehrane,
  • pozna in obvlada poslovanje v gostinskih podjetjih,
  • trži gostinske in turistične storitve ter kritično ovrednoti rezultate poslovanja,
  • presoja in utemeljuje ukrepe ter odločitve v različnih poslovnih situacijah,
  • obvlada in uporablja slovensko strokovno terminologijo s področja gostinstva in turizma,
  • samostojno rešuje probleme na svojem strokovnem področju.

Pisni izpit:

  • Pisni izpit sestavlja izpitna pola s prvim in drugim delom. Prvi del sestavljajo naloge zaprtega tipa, drugi del pa strukturirane naloge z razčlenjenimi podvprašanji. 

Dovoljeni pripomočki: Nalivno pero ali kemični svinčnik, ravnilo, numerično žepno računalo brez grafičnega zaslona in brez možnosti simbolnega računanja. Čas reševanja 90 minut

Maksimalno št. doseženih točk: 50

 

Ustni izpitodgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 50

 


GASTRONOMSKO –TURISTIČNI TEHNIK/ GASTRONOMSKO TURISTIČNA TEHNICA (SSI)

 

  1. PREDMET: GASTRONOMIJA IN TURIZEM S PODJETNIŠTVOM

Pri drugem izpitnem predmetu se ocenjujejo splošne in poklicne kompetence v modulih OSNOVE V GOSTINSTVU IN TURIZMU, PODJETNIŠTVO IN ZAKONODAJA, POSLOVNO KOMUNICIRANJE IN IKT TER NARAVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA.

Kandidat izkaže doseganje naslednjih ciljev ter splošnih in poklicnih kompetenc:

  • obvlada in uporablja slovensko-strokovno terminologijo s področja gostinstva in turizma,
  • komunicira skladno s pravili splošnega in poslovnega bontona, poslovne morale in običajev,
  • pri delu skrbi za lastno zdravje in zdravje gostov,
  • vrednoti prednosti in slabosti posameznih oblik prehrane,
  • izvaja animacijo, prilagojeno ciljni skupini,
  • obvlada poslovanje v gostinskih in turističnih podjetjih,
  • trži gostinske in turistične storitve ter vrednoti rezultate poslovanja,
  • presoja in utemeljuje ukrepe ter odločitve v različnih poslovnih situacijah,
  • vključuje slovensko narodno in kulturno dediščino v gostinsko in turistično ponudbo.

Pisni izpit:

  • Pisni izpit sestavlja izpitna pola s prvim in drugim delom. Prvi del sestavljajo naloge zaprtega tipa, drugi del pa strukturirane naloge z razčlenjenimi podvprašanji. Čas reševanja 90 minut.

Dovoljeni pripomočki: Nalivno pero ali kemični svinčnik, ravnilo, numerično žepno računalo brez grafičnega zaslona in brez možnosti simbolnega računanja. 

Maksimalno št. doseženih točk: 50

 

Ustni izpitodgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 50


KOZMETIČNI TEHNIK (SSI)

 

  1. PREDMET: KOZMETIKA

V predmetnem izpitnem katalogu za poklicno maturo za drugi predmet z nazivom  Kozmetika so zajete splošne in poklicne kompetence, ki so jih pridobili kandidati pri modulih:

  • KOZMETIČNI IZDELKI
  • KOŽA IN KOŽNE BOLEZNI
  • SPLOŠNA KOZMETOLOGIJA
  • SOMATOLOGIJA

 Pisni izpit: 

  • Pisni izpit sestavlja izpitna pola s prvim in drugim delom. Prvi del sestavljajo naloge zaprtega tipa. Drugi del sestavljajo strukturirane naloge z razčlenjenimi nalogami oziroma podvprašanji.  Čas reševanja 120 minut.

Dovoljeni pripomočki: nalivno pero ali kemični svinčnik

Maksimalno št. doseženih točk: 70

 

Ustni izpit: odgovarjate na 3 vprašanja (iz področij kozmetični izdelki in kozmetologija, somatologija, anatomija in fizologija kože, kožne bolezni), ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 30

 

 

  LOGISTIČNI TEHNIK (SSI, PTI)

 

  1. PREDMET: LOGISTIKA

Kandidati, ki opravljajo poklicno maturo po programu srednjega strokovnega izobraževanja Logistični tehnik, na izpitu izkazujejo splošne in poklicne kompetence, ki so jih pridobili v strokovnih modulih TEHNOLOGIJA BLAGOVNIH TOKOV IN LOGISTIKA TOVORNIH TOKOV.

Kandidat izkaže doseganje naslednjih ciljev ter splošnih in poklicnih kompetenc:

  • uporabo matematičnih postopkov v reševanju problemov,
  • samostojno opredelitev postopkov v reševanju logističnih nalog,
  • samostojno izbiro postopkov in odločanje o rešitvah,
  • uporabo različnih oblik vrednotenja kakovostnih rešitev logističnih procesov,
  • obvladovanje izbire blagovno logističnih in drugih podsistemov logistične infrastrukture, sredstev mehanizacije, sredstev transporta, informacijske opreme, prometne opreme in transportnih tehnologij,
  • urejanje logističnih informacij in informacij prometnih podsistemov,
  • natančnost in inovativnost pri reševanju strokovnih problemov,
  • zavedanje o prometni in splošni varnosti v vseh prometnih podsistemih.

Pisni izpit

  • Pisni izpit sestavlja izpitna pola s prvim in drugim delom. Prvi del sestavljajo naloge zaprtega tipa. Drugi del sestavljajo strukturirane naloge z razčlenjenimi nalogami oziroma podvprašanji.  Čas reševanja 120 minut.

Dovoljeni pripomočki: žepno računalo brez grafičnega zaslona. nabor enačb in konstant, ravnilo, nalivnik ali kemični svinčnik

Maksimalno št. doseženih točk: 70

 

Ustni izpitodgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 30

 


PREDŠOLSKA VZGOJA (SSI, PT)

  1. PREDMET: VZGOJA PREDŠOLSKEGA OTROKA

Kandidati, ki opravljajo poklicno maturo po programu srednjega strokovnega izobraževanja Predšolska vzgoja, na izpitu izkazujejo splošne in poklicne kompetence, ki so jih pridobili v strokovnih modulih PEDAGOGIKA IN PEDAGOŠKI PRISTOPI V PREDŠOLSKEM OBDOBJU, RAZVOJ IN UČENJE PREDŠOLSKEGA OTROKA, KURIKULUM ODDELKA V VRTCU IN VARNO IN ZDRAVO OKOLJE.

Kandidat izkaže doseganje naslednjih ciljev ter splošnih in poklicnih kompetenc:

  • poznavanje razvoja predšolskega otroka, motoričnih in duševnih procesov ter spodbujanja otrokovega celostnega razvoja na različne načine,
  • uporaba sodobnih pedagoških metod in oblik dela z otroki,
  • poznavanje organizacije vrtca ter kurikula in sodelovanja pri načrtovanju, pripravi in izvajanju dejavnosti kurikula v vrtcu,
  • vzpostavitev in vzdrževanje ustreznih odnosov, sporazumevanje in vodenje otroka in skupine otrok,
  • nudenje podpor pri osebnem razvoju ter ustrezni negi in varstvu otork s posebnimi potrebami,
  • varovanje zdravja in okolja, zagotavljanje vzdrževanja prostor, opreme in delovnih sredstev ter varovanje otroka pred zlorabami,
  • učinkovito sporazumevanje s starši in sodelavci,
  • načrtovanje, priprava, izvedba in evalviranje lastnega dela.

 

Pisni izpit:

  • Pisni izpit sestavlja izpitna pola s prvim in drugim delom. Prvi del sestavljajo naloge izbirnega tipa,  dopolnjevanja in kratkih odgovorov, drugi del zajema reševanje strukturiranih nalog. Čas reševanja 100 minut.

Dovoljeni pripomočki: nalivno pero ali kemični svinčnik

Maksimalno št. doseženih točk: 70

Ustni izpitodgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 30

 

Informacije

Nina Savšek

030 705 895

nina.savsek@cene-stupar.si

 

Tanja Zakotnik Jeršin

041 606 057

tanja.jersin@cene-stupar.si

 

Renata Bačvić

030 333 500

renata.bacvic@cene-stupar.si

 

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih